Ofițeri SPPS instruiți în Bulgaria pe segmentul respingerii atacului asupra persoanei protejate

În perioada 20-24 februarie curent, echipa Serviciului de Protecție și Pază de Stat a participat la atelierul internațional de lucru, găzduit de către Serviciul Național de Protecție al Bulgariei în or. Sofia. Evenimentul cu genericul “Asigurarea protecției demnitarilor de stat în timpul practicării sportului de iarnă” s-a desfășurat sub egida Protocolului de cooperare în domeniul formării profesionale între serviciile de protecție din Georgia, Bulgaria, Republica Moldova, România și Ucraina.

Astfel, ofițerii SPPS au fost antrenați în exerciții atât la nivel teoretic cât și practic pe segmentul asigurării protecției și pazei demnitarilor de stat în timpul practicării sporturilor de iarnă, desfășurat la stațiunea montană de schi “Vitosha Ski Center”. Notăm că agenda cursului a inclus activități și acțiuni tactice de asigurare a protecției demnitarilor în timpul deplasării cu schiurile, conducerea auto în situații extreme, trageri din arme de foc. Instruirea a inclus și prezentare de echipamente și tehnologii pentru blocare/bruiere a vehiculelor aeriene fără pilot neautorizate.

La fel, a fost organizat un exercițiu tactic comun în cadrul căruia au fost modelate o serie de situații tactice, cu tentă teroristă, unde participanții au trebuit să identifice cele mai optime soluții de respingere a unui atac asupra persoanei protejate în timpul deplasării cu schiurile. În timpul exercițiului, ofițerii au întreprins diverse măsuri speciale urmărindu-se obiectivul de testare a gradului de instruire ale echipelor participante, precum şi pregătirii psihologice a personalului cu privire la realizarea sarcinilor în condiţii extreme.

Precizăm că scopul acestor cicluri este asigurarea schimbului de experienţă, preluarea bunelor practici în activitatea de serviciu prin instruirea ofițerilor de protecție pe diverse segmente de activitate relevante protecției fizice, pregătirea psihologică, dar și dezvoltarea relaţiilor de colaborare între serviciile similare ţărilor interesate.        

24 februarie 2017

Serviciul cooperare internațională și relații cu publicul